Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Έγκαιρη Διάγνωση – Πρώιμη Παρέμβαση σε βρέφη και παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες» το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ» και την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΜΕΘ, κ. Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας, Ιατρός κ. Δημήτρης Σκούτας και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ηλίας Περτζινίδης.
Την ημερίδα χαιρέτισε και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη αποστέλλοντας το δικό της μήνυμα, συγχαίροντας τον Σύλλογο Συζωή τόσο για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας όσο και για τη σημαντική πορεία τα 18 χρόνια λειτουργίας του, τη συνεισφορά του στην κοινότητα, την ενεργή συμβολή του στην κοινωνική ένταξη και ευημερία των ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε και τη χαρά και ικανοποίησή της, για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μαζί με τα Υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την υλοποίηση του Πιλοτικού Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης για παιδιά ηλικίας μηδέν (0) έως έξι (6) ετών που πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα – ιατροί, θεραπευτές, ειδικοί ψυχικής υγείας, νοσηλευτές, παιδαγωγοί και γονείς, είχαν τη δυνατότητα μέσα από τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις των ομιλητών – επιστημόνων, να κατανοήσουν τη σημασία, τόσο της πρώιμης παρέμβασης, όσο και της έγκαιρης διάγνωσης και ανίχνευσης πιθανών αναπτυξιακών διαταραχών σε βρέφη υψηλού κινδύνου και παράλληλα ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες παρεμβάσεις που εφαρμόζονται στον περιβάλλον της Συζωής και το ολιστικό πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που υλοποιεί από το 2006 ανελλιπώς. Ειδικότερα μέσω των παρουσιάσεων και της συζήτησης μεταξύ κοινού και επιστημόνων, τονίστηκαν ανάμεσα σε άλλα και ζητήματα όπως η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης με σκοπό και την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών αναπτυξιακών ζητημάτων στη ζωή του παιδιού, η επιληψία ως νόσος, η σημαντικότητα της διάκρισης της, αλλά και η ανάγκη αποστιγματοποίησης του παιδιού και της οικογένειας, η σημασία της λειτουργίας του οπτικού συστήματος για τα παιδιά και η σοβαρότητα της παρατήρησης της πρώτης βλεμματικής επαφής του βρέφους για την ύπαρξη η μη διαταραχής, κ.α.
Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης αποτέλεσε η συγκινητική παρουσία/μαρτυρία γονέα παιδιού της Συζωής που συμμετέχει τα τρία τελευταία έτη, στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης της Συζωής που με πάθος, πίστη και ελπίδα για το αύριο κατέθεσε τις εμπειρίες της, δήλωσε ασφαλής και προέτρεψε με ενθουσιασμό το κοινό, ειδικούς και μη να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.
Το ΔΣ της Συζωής, ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας και ιδιαίτερα την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή της Ημερίδας και τονίζει ότι, η ανάδειξη και διάδοση του επιστημονικού έργου της Συζωής είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της. Μέσω της διοργάνωσης και της συμμετοχής σε ημερίδες και συνέδρια, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού, της συνεργασίας με φορείς και δίκτυα, εντός και εκτός Ελλάδας, στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, στην ενίσχυση των συνεργασιών της και στην εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών και θεραπευτικών προγραμμάτων στους ωφελούμενούς της.
Η περαιτέρω διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, ενισχύει πολύπλευρα την προσπάθεια παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον πληθυσμό που εξυπηρετεί και δεσμεύεται για αντίστοιχες διοργανώσεις στο μέλλον.
Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. της ΣΥΖΩΗΣ