ΙΣΤΟΡΙΑ

Φωτογραφία με όλα τα παιδιά και το προσωπικό του συλλόγου στην είσοδο του κέντρου διημέρευσης - ημερήσιας φροντίδας Συζωή

Γονείς και φίλοι παιδιών με διαταραχές όρασης (μερική ή ολική απώλεια όρασης) και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμός, νευρολογικές διαταραχές, κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα κ.ά.) δημιουργήσαμε τον σύλλογο το 2006 με σκοπό να προσφέρουμε στα παιδιά μας όλες τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και ποιοτική εκπαίδευση, εξέλιξη και διαβίωση.

Τον Απρίλιο 2007 το πρώτο καταστατικό σηματοδοτούσε την επίσημη έναρξη του Συλλόγου μας με το αρχικό όνομα «Αμυμώνη – Σύλλογος Θεσσαλονίκης» με έδρα την Καλαμαριά. Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του έπαιξε ο Σύλλογος «Αμυμώνη», οι άνθρωποι του οποίου μας ενέπνευσαν, υποστήριξαν και καθοδήγησαν στα πρώτα μας βήματα, για το λόγο αυτό θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες.

Από το 2015 συνεχίζουμε την πορεία του συλλόγου με το όνομα «ΣΥΖΩΗ» το οποίο εκφράζει απόλυτα την άποψη και την ισχυρή θέληση των γονέων και κηδεμόνων, «τα παιδιά μας να ζουν όχι παράλληλα, αλλά μαζί με τους άλλους».

Φωτογραφία που φαίνονται τα χέρια του φυσιοθεραπευτή να ακουμπάνε τα πόδια ενός παιδιού στο πλαίσιο ασκήσεων μίας θεραπείας στον χώρο του γυμναστηρίου

Σκοπός του Συλλόγου:

1) Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες

2) Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους

3) Η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών τους

4) Προάσπιση και θεσμική κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους

5) Προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την πρόληψη και την ιατρική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων

6) Ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία.

Φωτογραφία στην οποία ένα παιδί που κάθεται σε ένα πουφ χαμογελάει και δίνει το χέρι του για να σηκωθεί σε έναν εργαζόμενο

Η «ΣΥΖΩΗ» είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο φιλανθρωπικού χαρακτήρα αναγνωρισμένο σύμφωνα με την υπ’ αρ. 10799/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Α.Μ. 8250). Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τις Υπηρεσίες Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των Δυο Φύλων του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο Σύλλογος είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αριθμό 02202ΣΥΝ12046Ο38Ν-0933 και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αριθμό 02202ΣΥΝ12046Ο38Ν-0851.

Έχει ειδική πιστοποίηση από το Υπουργείο Εργασίας (ΦΕΚ5511Β’ / 15-12-2020).

Μέλος του: