ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Ο Σύλλογος Συζωή δημιουργήθηκε από γονείς και φίλους παιδιών με διαταραχές όρασης (μερική ή ολική απώλεια όρασης) και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, αυτισμός, νευρολογικές διαταραχές, κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα κ.ά.).

«Ο σπόρος για τη δημιουργία του Συλλόγου μπήκε το 2006 με σκοπό να προσφέρουμε στα παιδιά μας όλες τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και ποιοτική εκπαίδευση, εξέλιξη και διαβίωση. Τον Απρίλιο 2007 το πρώτο καταστατικό σηματοδοτούσε την επίσημη έναρξη του Συλλόγου μας με το αρχικό όνομα «Αμυμώνη – Σύλλογος Θεσσαλονίκης» και έδρα την Καλαμαριά. Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του έπαιξε ο Σύλλογος «Αμυμώνη», οι άνθρωποι του οποίου μας ενέπνευσαν, υποστήριξαν και καθοδήγησαν στα πρώτα μας βήματα, για το λόγο αυτό θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες.»

Σκοπός του Συλλόγου

§    Εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες

§    Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους

§    Η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των αναγκών τους

§    Προάσπιση και θεσμική κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους

§    Προώθηση της επιστημονικής έρευνας για την πρόληψη και την ιατρική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων

§    Ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία

 Από το 2015 ο Σύλλογος συνεχίζει την πορεία του με το όνομα «ΣΥΖΩΗ» το οποίο εκφράζει απόλυτα την άποψη και την ισχυρή θέληση των γονέων και κηδεμόνων, «τα παιδιά μας να ζουν όχι παράλληλα, αλλά μαζί με τους άλλους».

                                                                                                                                             

Η «ΣΥΖΩΗ» είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο φιλανθρωπικού χαρακτήρα αναγνωρισμένο σύμφωνα με την υπ’ αρ. 10799/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Α.Μ. 8250).

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από τις Υπηρεσίες Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των Δυο Φύλων του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο Σύλλογος είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αριθμό 02202ΣΥΝ12046Ο38Ν-0933 και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με αριθμό 02202ΣΥΝ12046Ο38Ν-0851.

Έχει ειδική πιστοποίηση από το Υπουργείο  Εργασίας (ΦΕΚ5511Β’ / 15-12-2020)